A bőr öregedése egy természetes, fiziológiás folyamat, amely összhangban van a kor előrehaladtával az egész test működésében fokozatosan bekövetkező változásokkal.

Az öregedés folyamatát leginkább genetikai adottságok, betegségek, az életmód és a külső tényezők együttesen befolyásolják. A bőr sajátos helyzetéből adódóan azonban az öregedés folyamata itt nyilvánul meg legerőteljesebben és természetesen a leglátványosabb módon is. A kor előrehaladtával arcunkon a fő problémát általában a felszínesebb, mélyebb ráncok megjelenése, a pigmentfoltok, a bőr általános minőség romlása szokta jelenteni.

A bőr öregedésének folyamatát két periódusra oszthatjuk: a kezdődő bőröregedés, amely 30éves kor körül kezdődik és a kialakult bőröregedés, amely nagyjából 40 éves korra tehető. A kezdődő bőröregedést a bőr legfelső, szarurétegének megvastagodása és az alsóbb rétegek: az irha és a zsírszövet enyhe elvékonyodása jellemzi. Ezeknek a változásoknak a hátterében a lelassult sejtmegújulás áll. Ennek következtében a bőrfelszínen felszaporodnak az elhalt hámsejtek, csökken a bőr rugalmasságát adó kollagén-és elasztikus rostok termelése.

Ehhez társul még a bőr enyhe fokú ásványi anyag-, nyomelem- és vitaminhiánya, valamint a nyirok-és vérkeringés lelassulása, amely a salakanyagok felhalmozódását eredményezi. A változások eredményeként a bőr fakóvá, mattá válik, veszít fiatalos ragyogásából és kialakul a „ bőrfáradtság” képe. A csökkenő mennyiségű rostok miatt a bőr teltsége és rugalmassága csökken, megjelennek az első kisebb ráncok, főleg a szemkörnyéki szarkalábak, a homlok harántredői ( 30 év felett 10 évenként 1 harántredő képződése elfogadott) és mélyül az orr-ajak barázda. A bekövetkező vízvesztés még jobban fokozza a bőr tónusvesztését és mélyíti a ráncokat.

Ha valakinek száraz, érzékeny bőre volt, akkor az öregedés kezdeti stádiumában főleg a fakó bőrszín és a vízvesztés a domináló, a feszességvesztés és az apróbb ráncok dominálnak.

A vegyes és zsíros bőr szürkés színűvé válik, gyakoriak a pattanások, vörös foltok, tágultpórusok. Komplex megoldást jelent a klinikai vizsgálatokkal igazolt akkumulatív hidratáló és ránctalanító hatású, valamint pigmentfolt halványító, természetes, különlegesen aktív regenerációt biztosító hatóanyagokat tartalmazó Öko Csiga termékcsalád.

A kor előrehaladtával ráncaink egyre mélyülnek.  Hatékony kozmetikai segítséget nyújthat egyedülálló lifting és ráncfeltöltő botox-like hatása révén a templomi vipera mérgének kivonatát tartalmazó Kígyóméreg arckrém és szérum, amely akkumulatív hidratáló és ránctalanító hatása mellett egyedülállóan harmonizálja a mimikai izomzat működése következtében mélyebbé váló ráncokat is a természet erejével.