Barion Pixel
MINDENT A NAPVÉDELEMRŐL

napozás hatása a bőrre fényvédő krém nélkül

Mindent a napvédelemről

legyen a biztonságos napozás, fényvédelem az egész családnak
  • Minden alkalommal óvd napvédő krémmel a napsütésnek kitett bőrfelületet, még akkor is ha szűrt napfényben vagy félárnyékban tartózkodsz.
  • Félig fizikai, félig kémiai szűrőt tartalmazó napkrémet ajánlok, melyet napozás előtt fél órával kell felkenni.
  • Fürdőzés után ismét kend be bőrödet, akkor is ha vízálló a napkrémed. Ezt 2 óránként ismételd meg!
  • Gyermekeknél különösen fontos a leégés elkerülése, mert az növeli a melanoma kialakulásának kockázatát felnőtt korban.
  • Szemed védelmére is figyelj, megfelelő UV szűrővel ellátott napszemüveggel óvd a nap káros sugaraitól.

Kezeket fel, hogy ki ne agonizált már volna a következő kérdésen:

"Kimegyek napozni, mert a D vitamin jó a bőrömnek, ráadásul segít az apróbb bőrproblémák, mitesszerek, pattanások kezelésében! Ráadásul a bőrgyógyászom ajánlotta!"

"Nem megyek ki napozni, hiszen nem akarom növelni a melanoma kialakulásának kockázatát, vagy esélyt adni egy esetleges napallergiának!"

Mind két állításban vannak igazságok, hiszen valóban a napsugárzásnak vannak jótékony és káros hatásai is. Amíg a nap az elsődleges D-vitamin forrásunk, a túlzott napozás károsítja a bőrünket, és elsődleges okként szerepel a melanoma kialakulásában.

Az UV-sugárzás fokozza a D-vitamin képződését, sőt, segít kivonni a táplálékból a kalciumot, mely csontozatunk számára nélkülözhetetlen. A D-vitamin az immunrendszer számára is nagyon fontos, mert hatékony védelmet jelent többek között a vastagbél és a mellrák leküzdésénél. A Nap segít elpusztítani a bőr felszínén lévő baktériumokat, vagyis segítségével rendkívül jól orvosolhatóak a kisebb bőrproblémák, valamint a napsütés hatékony a depresszió ellen is.

A szoláriumokkal se áltassuk magunkat, mert ezek a berendezések is előállítják mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat, ezek mennyisége pedig kizárólag a készülék típusától függ. Nem igaz tehát, hogy a szolárium teljesen biztonságos. Halmozottan káros lehet egy olyan szituáció, amikor a szolárium használatát követően természetes napozást is végzünk.

A kulcs mint mindenben itt is a mértéken és az ésszerűségen van.

Fontos észben tartani, hogy a szervezetünket ért káros sugarak nem ürülnek ki, hanem összeadódnak! A már elszenvedett leégések szinte megduplázzák a felnőttkori melanoma kialakulásának esélyét.

Legyünk tisztában a saját bőrtípusunkkal, hiszen minél fehérebb a bőrünk, annál kevesebb pigmentet tartalmaz, nagyobb veszélynek vagyunk kitéve.

Figyeljünk oda az anyajegyeinkre!

Tudtátok, hogy általában nem a már meglévő, hanem az újonnan kialakultak okoznak problémát? A legjobb módja az anyajegy szűréseknek, ha olyan helyre megyünk ahol dokumentálják az anyajegyeink "életét". Fotót készítenek róluk, amiket az éves kontrollokon összehasonlítanak az aktuális állapottal! 
Ilyen hely például a MELANOMAMOBIL, akik kifejezetten anyajegy szűrésre szakosodtak. Nem a legolcsóbbak, de rettentő alapos munkát végeznek!

Rendszeresen ellenőriztessük tehát őket, ha pedig valami szokatlant tapasztalunk azonnal forduljunk orvoshoz (pl.: megváltozik a színe, pigmentáltsága, felszíne, alakja, kisebesedik, vérezni kezd, stb.)!

Ha pedig nem hiszed, hogy a napsugárzás valóban maradandó változásokat idéz elő a bőrödön, vagy csak érdekel, hogy bizonyos mennyiségű napon töltött idő, hogyan és milyen mértékben fogja átrajzolni a jelenlegi állapotodat, csekkold le magad az alábbi applikáción! Ha már úgyis az öregítő szelfik idejében élünk :)

Vigyázzatok magatokra a napon!

Dr. Poroszkai Mária bőrgyógyászDr. Poroszkai Mária vagyok, 2004-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán, majd a Fővárosi Egyesített Szent István-és Szent László Kórház, valamint a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján szereztem meg a bőrgyógyászati gyakorlatomat.
A megelőzés és a megfelelő bőrápolás híve vagyok

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Sütiket és más technológiákat használunk. Ezeket a weboldal működéséhez, statisztikákhoz, a tartalom és a hirdetések, ajánlatok személyre szabásához, valamint az így gyűjtött adatok megosztásához használjuk média-, hirdetési és elemző partnereinkkel. Partnereink ezeket más adatokkal kombinálhatják. Az Elfogadom gombra kattintva Ön mindezeket elfogadja. A hozzájárulás tartalmát a További beállítások menüpontban állíthatja be, amelyet bármikor megváltoztathat. Részletes cookie- és adatvédelmi irányelvek.