Barion Pixel

Irha (cutis, dermis)


A hámfelület alatt elhelyezkedő középső bőrréteg tulajdonképpen egy rostokból, hajszálerekből, idegrostvégződésekből álló kötőszövet, mely a bőrt oxigénnal és tápanyagokkal látja el, és annak rugalmasságát és tartósságát biztosítja. Az irha tömegének mintegy 90 %-át a hajlékony, lágy, ugyanakkor a feszítésnek jól ellenálló kollagén rostok teszik ki. A vérereknek is nevezett hajszálerek a tápanyagellátás mellett a folyadékháztartásban és hőszabályozásban is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Meleg vagy izgalom esetén az erek kitágulnak, nagy mennyiségű vér áramlik beléjük, ilyenkor kipirulunk. Ha hideg van, az erek összehúzódnak, a bőr nem ad le hőt. A hám és az irha találkozásánál kiemelkedéseket, ún. irha szemölcsöket találunk. Ebben a rétegben vannak a hő-, fájdalom-, nyomás-és tapintás ingereit felfogni képes receptorok. A bőrben található különböző típusú idegvégződés nem csupán a tapintás-, a hő- és fájdalomérzést továbbítja, hanem más és más típusú érzékelők együttes működése révén és a bőr alatti kötőszövet, valamint az ízületek és az izmok mélyérző receptorai útján a tapintott tárgyak minőségéről (pl. hogy fém-e vagy fa), nedves vagy száraz voltáról stb. is tájékozódhatunk.Az elszarusodó hámsejtekből felépülő szőr- és hajszálaknak a hámnál a szőrtüszőben folytatódó gyökere is az irharétegbe mélyed. E gyökerek kiszélesedő része a szőrtüszőt körülvevő haj- vagy szőrhagyma. A szőrtüsző alján elhelyezkedő hajszemölcs (dermal papilla) egy erekkel körülvett kötőszövet, mely a felületén elhelyezkedő mátrixsejtek gyors osztódása révén képes a hajat növeszteni a keratin nevű fehérje segítségével. Akárcsak a felhámban, a hajhagymában is föllelhetők a bőrünk színéért felelős melanociták, melyek itt a haj és szőr színének jellegét határozzák meg.A szőrtüszőbe nyílnak a faggyúmirigyek, melyek zsíros váladékukkal védik, fényezik a szőrszálakat. A szőrtüszőhöz kapcsolódó szőrmerevítő izmok képesek a bőr felszínéről megemelni a szőrt. Az irhába –és részben a bőraljába– nyúlik le verejtékmirigy, melynek hőszabályozás és verejtéktermelés (olyan víz és vízben oldott anyagok kiválasztása, melyekre a szervezetnek nincs szüksége) a feladata. A köröm az irharéteg speciális részéből a körömbarázdából nő ki. A köröm alsó felülete az utolsó ujjpercen lévő körömágyra simul.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Gyakran Ismételt Kérdések Ugyanabból a Kategóriából

Alfa-hidroxidok (AHA gyümölcssavak és Alfahidroxisavak)

Gyümölcssavaknak nevezett természetes eredetű savak, melyek azonban nem kizárólag gyümölcsökben (pl. almában, citrusfélékben, naspolyában, szőlőben…) termelődnek, hanem tejben és cukornádban is. A hidratáláson kívül legismertebb tulajdonságuk az ún. peeling-hatás, tehát hogy serkentik a hámlás természetes folyamatát, amely a bőr elöregedése és a napfény okozta károsodások miatt zavart szenvedhet. Az AHA gyümölcssavak (és azon belül is a glikol-savak) nemcsak azért elengedhetetlenek a sima és üde arcbőr biztosításához, mert hatékonyak a szarusodás folyamatával szemben és nagy szerepet játszanak az elhalt bőrsejtek eltávolításában, hanem azért is, mert serkentik a bőr rugalmasságáért és szépségéért felelős kollagén képződését, valamint foltcsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek, amennyiben felgyorsítják a nap hatására kialakult pigment anyag, az ún. melanin festéksejt elhalványodását.Összefoglalva: az alfa-hidroxidok fokozzák a vérbőséget, serkentik a keringést, csökkentik a ráncokat, oldják a felszíni keratinját és javítják a bőr vízmegkötő –azaz hidratáló– képességét.Hámlasztó és bőrmegújító hatásuk szinte napok alatt jelentkezik, de a bőr teljes megújulása egy 28 napos ciklus alatt megy végbe. Ez alatt az idő alatt a bőr ”kicserélődik”, lezajlik a szaruképződés folyamata, a bőr regenerálódik.Bár más és más név alatt, az AHA savak használata messzire nyúlik vissza. Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a Napkirály udvarában musttal mosakodtak az udvarhölgyek, a régi magyar falvakban pedig reszelt alma pakolást kapott a menyasszony, hogy másnap bársonyos és üde arccal vezessék az oltár elé. Manapság vannak igen hatékony, koncentrált AHA- krémek, melyek használatát azonban – mivel az erős peeling hatás miatt a bőr vékonyabbá, érzékenyebbé válik – tanácsos kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal egyeztetni. Ezeket a hámlasztó krémeket semmiképpen ne használjuk a szemünk környékén. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az általunk használt bőrápolószerben található alfahidroxisav természetes eredetű-e. Merthogy vannak szintetikus készítmények is, és egyáltalában nem mindegy, hogy melyiket használjuk.Az Armonía csiga-termékei (mind a Genuine, mind pedig az Armonía natural márka Helix Aspersa termékcsaládja esetében) olyan arányban tartalmaznak alfa-hidroxidokat, mely teljes mértékben biztosítja a bőrregeneráló hatást, de nem okozhat az AHA kúráknál időnként előforduló viszketést vagy bőrpirosodást.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Biotin: B7-vitamin

A leginkább biotinként ismert H-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, s mint olyan, vízben oldódik. A biotin a hámszövet védelmi vitaminja, baktériumok, élesztőgombák fontos enzime. A B vitaminokhoz hasonlóan részt vesz a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában, segít a fehérjék, folsav, pantoténsav és a B12 hasznosulásában, valamint a bőr és haj számára nélkülözhetetlen zsírsavak előállításában játszik fontos szerepet. A kozmetikában nagyra értékelik, mert egészséges bőrt, hajat és körmöt biztosít, de a szem és a máj számára is nélkülözhetetlen. Javíthatja az ekcéma és bőrgyulladások állapotát és növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ami miatt cukorbetegek számára is hasznos lehet. Hiánya a hámszövet ellenállását csökkenti, a bőr kiszárad, pikkelyessé válik, súlyosabb esetben gyulladások léphetnek fel, hajhullást idézhet elő, csökkentheti a nemi vágyat, akár még a gerincvelő-bántalmakat is okozhat. A rendszeres alkoholfogyasztás nehezíti a biotin fölszívódását, a dohányzás pedig nagyobb mennyiség bevitelét igényli.

Természetes forrásai a máj, vese, tojássárgája, élesztő, szardínia, túró, karfiol, spenót, banán, mogyoró, mandula, dió, szezámmag, bab, szójabab, gabonafélék, hántolatlan rizs, gomba. A gyümölcsökben és húsokban kevés H-vitamin található.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Hialuronsav

Természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható. Az emberi testben többek között vízmegkötő, illetve az ízületekben és izmokban síkosító szerepet tölt be. Az emberi szervezetben lévő hialuronsav 56%-a a bőr kötőszöveteiben található, 35%- az izmokban és csontokban, a maradék 9% az ízületi folyadékban, vérben és nyirokban. A kor előrehaladtával a hialuronsav mennyisége csökken a szervezetben, ami a kötőszövet volumenének csökkenéséhez, és ezáltal a bőr tónusának romlásához és a ráncok elmélyüléséhez vezet. Anyagának konzisztenciája és szövetbarát jellege ad lehetőséget arra, hogy számtalan gyógyszerészeti –különösen szemsebészeti és osteoarthritis-szel kapcsolatos– termék része legyen. Különleges vízmegkötő képességének köszönhetően –egyetlen molekulája 1000 vízmolekulát képes megtartani– a kozmetikában igen hatékonyan használják ráncok feltöltésére, petyhüdt nyaki bőr megemelésére, dekoltázs feszesítésére, de még ajakfeltöltésre is. Hialuronsavat olyan szövetekből lehet nyerni, amelyek hialuron tartalma magas (pl. a kakas taréja), vagy bakteriális fermentációval lehet előállítani. Hidratáló, ránctalanító krémek gyakori komponense, de –magas előállítási költsége miatt– általában csak elenyésző mennyiségben.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Aminosavak (amino-karbonsavak)

Vitális fontosságú szerves vegyületek, melyek molekulájában aminocsoport és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Ők a fehérjemolekulák építőkövei, tehát a szervezet fehérje szükséglete egyben aminosav szükséglet is jelent. A szervezetben 25 féle aminosav található, ebből 20 fehérjeépítő. Azokat az aminosavakat, melyeket a szervezet nem, vagy csak részben tud előállítani esszenciálisaknak (alapvetőeknek) nevezzük. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális: metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, feni-alanin, tripofán és hisztidin.A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az ún. elsőrendű vagy komplett fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmazzák, és ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Az állati eredetű fehérjék tartoznak ide, mint a hús, hal, tej, tojás… a másodrendű vagy inkomplett fehérjékből hiányoznak bizonyos esszenciális aminosavak, következésképp önmagukban nem elegendő fehérjeforrások, viszont egy másik inkomplett vagy komplett fehérjével kombinálva teljes értékűvé tehetőek. Ebbe a csoportba tartoznak a növényi eredetű fehérjék.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Product added to wishlist
Product added to compare.