Barion Pixel

Vitaminok


A vitaminok olyan kis molekulatömegű, nem táplálék jellegű, a szervezet működése és növekedése számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, melyek sem egymással, sem más anyaggal nem pótolhatóak. A vitaminok a szervezet energiafolyamatainak katalizátorai, az anyagcsere elengedhetetlen szereplői. Hivatalos fölfedezésük és elnevezésük 1912-ben történt, mikor is egy Kazimier Fuks nevű lengyel biokémikusnak hántolatlan rizsből (rizskorpából) előállított amin-vegyülettel (tehát nitrogént tartalmazó vegyülettel) sikerült gyógyszert kidolgozni a berí-berí nevű betegségre. A szóösszetétel első fele a latin vita (élet) szó.A vitaminokat zsírban oldódó (lipovitaminok) és vízben oldódó (zsírban nem oldódó) vitaminokra osztjuk. A vízben oldódó vitaminokat (B-, C-) naponta kell biztosítani, mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget, tehát a szervezet nem képez tartalékot belőlük. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) azonban elraktározódnak, így kevesebb mennyiség is biztosítja a szükséges mennyiséget, viszont felszívódásukhoz zsiradékra van szükség. Ezért is fontos például, hogy a sok vitamint tartalmazó nyers zöldségeket (könnyű) salátaöntettel fogyasszuk.Egyes vitaminok a bélben képződnek (pantoténsav, biotin, folsav, B12 vitamin), másokat a hozzájuk hasonló kémiai összetételű előanyagból (az ún. provitaminból) a szervezet állítja elő (pl. az A és D-vitamin). A provitaminok olyan előanyagok, amelyekből a szervezetben képződik vitamin. A zsírban oldódó vitaminok sokszor provitaminos formájukban fordulnak elő és kerülnek be a szervezetbe. Az A-vitamin provitaminja például a béta­-karotin. A vízoldékony vitaminoknak nincsenek provitaminjaik.A vitaminok felvételének leghatékonyabb módja az érett friss gyümölcs és zöldség, a gyógy- és fűszernövények fogyasztása, illetve a kiegyensúlyozott táplálkozás. A vitaminozott élelmiszerek és vitamin-tabletták nem mindig jelentenek garanciát arra, hogy elégséges vitamin szívódik fel a szervezetbe. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitaminpótlásra, akkor a vitamin tabletták által a szervezetben túlkínálat alakulhat ki, a bélcsatorna falában működő vitamin-felvevő mechanizmusok működése a túlkínálat miatt csökken, a vese és máj vitamin-kiürítő funkciója pedig erőteljesen növekszik. Károsan befolyásolja a vitaminok felszívódását és beépülését a dohányzás (a dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része megkötik az egyes vitaminokat, főleg a C-vitamint) és az alkoholizmus. Mivel a vitaminok szükségesek az idegrendszer normális működéséhez is, így stressz esetén, szorongásos, depressziós állapotban, illetve alvászavar esetén feltétlenül szükséges a megfelelő vitamin ellátottság (pl. B1-vitamin, B6-vitamin, B-komplex vitamin). Fogyókúra során ügyelni kell a megfelelő mennyiségű vitamin biztosítására, mivel egyébként is átrendeződés alatt áll a szervezet anyagcsere –és energetikai folyamata.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Gyakran Ismételt Kérdések Ugyanabból a Kategóriából

Alfa-hidroxidok (AHA gyümölcssavak és Alfahidroxisavak)

Gyümölcssavaknak nevezett természetes eredetű savak, melyek azonban nem kizárólag gyümölcsökben (pl. almában, citrusfélékben, naspolyában, szőlőben…) termelődnek, hanem tejben és cukornádban is. A hidratáláson kívül legismertebb tulajdonságuk az ún. peeling-hatás, tehát hogy serkentik a hámlás természetes folyamatát, amely a bőr elöregedése és a napfény okozta károsodások miatt zavart szenvedhet. Az AHA gyümölcssavak (és azon belül is a glikol-savak) nemcsak azért elengedhetetlenek a sima és üde arcbőr biztosításához, mert hatékonyak a szarusodás folyamatával szemben és nagy szerepet játszanak az elhalt bőrsejtek eltávolításában, hanem azért is, mert serkentik a bőr rugalmasságáért és szépségéért felelős kollagén képződését, valamint foltcsökkentő tulajdonsággal is rendelkeznek, amennyiben felgyorsítják a nap hatására kialakult pigment anyag, az ún. melanin festéksejt elhalványodását.Összefoglalva: az alfa-hidroxidok fokozzák a vérbőséget, serkentik a keringést, csökkentik a ráncokat, oldják a felszíni keratinját és javítják a bőr vízmegkötő –azaz hidratáló– képességét.Hámlasztó és bőrmegújító hatásuk szinte napok alatt jelentkezik, de a bőr teljes megújulása egy 28 napos ciklus alatt megy végbe. Ez alatt az idő alatt a bőr ”kicserélődik”, lezajlik a szaruképződés folyamata, a bőr regenerálódik.Bár más és más név alatt, az AHA savak használata messzire nyúlik vissza. Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a Napkirály udvarában musttal mosakodtak az udvarhölgyek, a régi magyar falvakban pedig reszelt alma pakolást kapott a menyasszony, hogy másnap bársonyos és üde arccal vezessék az oltár elé. Manapság vannak igen hatékony, koncentrált AHA- krémek, melyek használatát azonban – mivel az erős peeling hatás miatt a bőr vékonyabbá, érzékenyebbé válik – tanácsos kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal egyeztetni. Ezeket a hámlasztó krémeket semmiképpen ne használjuk a szemünk környékén. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az általunk használt bőrápolószerben található alfahidroxisav természetes eredetű-e. Merthogy vannak szintetikus készítmények is, és egyáltalában nem mindegy, hogy melyiket használjuk.Az Armonía csiga-termékei (mind a Genuine, mind pedig az Armonía natural márka Helix Aspersa termékcsaládja esetében) olyan arányban tartalmaznak alfa-hidroxidokat, mely teljes mértékben biztosítja a bőrregeneráló hatást, de nem okozhat az AHA kúráknál időnként előforduló viszketést vagy bőrpirosodást.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Biotin: B7-vitamin

A leginkább biotinként ismert H-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, s mint olyan, vízben oldódik. A biotin a hámszövet védelmi vitaminja, baktériumok, élesztőgombák fontos enzime. A B vitaminokhoz hasonlóan részt vesz a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában, segít a fehérjék, folsav, pantoténsav és a B12 hasznosulásában, valamint a bőr és haj számára nélkülözhetetlen zsírsavak előállításában játszik fontos szerepet. A kozmetikában nagyra értékelik, mert egészséges bőrt, hajat és körmöt biztosít, de a szem és a máj számára is nélkülözhetetlen. Javíthatja az ekcéma és bőrgyulladások állapotát és növeli a sejtek inzulinérzékenységét, ami miatt cukorbetegek számára is hasznos lehet. Hiánya a hámszövet ellenállását csökkenti, a bőr kiszárad, pikkelyessé válik, súlyosabb esetben gyulladások léphetnek fel, hajhullást idézhet elő, csökkentheti a nemi vágyat, akár még a gerincvelő-bántalmakat is okozhat. A rendszeres alkoholfogyasztás nehezíti a biotin fölszívódását, a dohányzás pedig nagyobb mennyiség bevitelét igényli.

Természetes forrásai a máj, vese, tojássárgája, élesztő, szardínia, túró, karfiol, spenót, banán, mogyoró, mandula, dió, szezámmag, bab, szójabab, gabonafélék, hántolatlan rizs, gomba. A gyümölcsökben és húsokban kevés H-vitamin található.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Hialuronsav

Természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható. Az emberi testben többek között vízmegkötő, illetve az ízületekben és izmokban síkosító szerepet tölt be. Az emberi szervezetben lévő hialuronsav 56%-a a bőr kötőszöveteiben található, 35%- az izmokban és csontokban, a maradék 9% az ízületi folyadékban, vérben és nyirokban. A kor előrehaladtával a hialuronsav mennyisége csökken a szervezetben, ami a kötőszövet volumenének csökkenéséhez, és ezáltal a bőr tónusának romlásához és a ráncok elmélyüléséhez vezet. Anyagának konzisztenciája és szövetbarát jellege ad lehetőséget arra, hogy számtalan gyógyszerészeti –különösen szemsebészeti és osteoarthritis-szel kapcsolatos– termék része legyen. Különleges vízmegkötő képességének köszönhetően –egyetlen molekulája 1000 vízmolekulát képes megtartani– a kozmetikában igen hatékonyan használják ráncok feltöltésére, petyhüdt nyaki bőr megemelésére, dekoltázs feszesítésére, de még ajakfeltöltésre is. Hialuronsavat olyan szövetekből lehet nyerni, amelyek hialuron tartalma magas (pl. a kakas taréja), vagy bakteriális fermentációval lehet előállítani. Hidratáló, ránctalanító krémek gyakori komponense, de –magas előállítási költsége miatt– általában csak elenyésző mennyiségben.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Aminosavak (amino-karbonsavak)

Vitális fontosságú szerves vegyületek, melyek molekulájában aminocsoport és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Ők a fehérjemolekulák építőkövei, tehát a szervezet fehérje szükséglete egyben aminosav szükséglet is jelent. A szervezetben 25 féle aminosav található, ebből 20 fehérjeépítő. Azokat az aminosavakat, melyeket a szervezet nem, vagy csak részben tud előállítani esszenciálisaknak (alapvetőeknek) nevezzük. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális: metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, feni-alanin, tripofán és hisztidin.A fehérjék biológiai értékét esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az ún. elsőrendű vagy komplett fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmazzák, és ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Az állati eredetű fehérjék tartoznak ide, mint a hús, hal, tej, tojás… a másodrendű vagy inkomplett fehérjékből hiányoznak bizonyos esszenciális aminosavak, következésképp önmagukban nem elegendő fehérjeforrások, viszont egy másik inkomplett vagy komplett fehérjével kombinálva teljes értékűvé tehetőek. Ebbe a csoportba tartoznak a növényi eredetű fehérjék.


Elégedett ezzel a cikkel? A cikk hasznossága: 0 / 0

Product added to wishlist
Product added to compare.